Type Here to Get Search Results !

Trollius (Globus cvijet)

 

Trollius, poznatiji kao Globe Flower, rod je od oko 30 vrsta uglavnom zeljastih trajnica u obitelji Ranunculaceae, porijeklom iz Europe, Azije i Amerike.
Ove biljke imaju fino secirano, tamno zeleno lišće i velike cvjetove u obliku maslaca ili kuglastog oblika na visokim stabljikama. Cvatu u proljeće i ljeto, proizvodeći prekrasne i svijetle cvjetove.

Značenje naziva

Ime roda potječe od njemačke riječi "trollblume", što znači "kuglasti cvijet", a odnosi se na mnoštvo čašica koje okružuju latice, tvoreći okrugli oblik globusa.

Trolliusova simbolika

Trollius je simbol zahvalnosti.

Zanimljive činjenice o Trolliusu

Oprašivanje Trolavija

Ove biljke su popularna hrana za mnoge insekte, osobito moljce. Međutim, samo mali insekti uspijevaju ući u oprašivanje.
Trollius europaeus oprašuje nekoliko vrsta oprašivača koji jedu sjeme – Chiastocheta muhe. Pokazalo se da su jedini oprašivači svoje biljke domaćina. Oni oprašuju biljku, ali i polažu jaja na karpele. Ostale vrste Troleja, kao što su Trollius pumilus, Trollius ranunculinus i Trollius laxus, uopće ne posjećuju muhe Chiastocheta. Ove vrste vjerojatno će biti oprašene širokim rasponom insekata.

Koristi i pogodnosti

Trollius ima purgativna svojstva i koristi se u liječenju određenih bolesti.

Neke vrste su popularne ukrasne biljke, uzgojene zbog svojih velikih cvjetnih glava.


Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.