Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Trilij (Probudite Robina; Birthrot)

 

Trillium je rod od oko 50 vrsta cvjetnih višegodišnjih biljaka u obitelji Melanthiaceae, porijeklom iz Azije i Sjeverne Amerike.
Ova biljka koja voli sjenu ima tri lišća, tri latice i tri čašice u savršenoj simetriji. Njegov jedinstveni oblik čini ga atraktivnim i dobro prepoznatljivim! Triliji su često mirisni i cvatu u proljeće i ljeto. Izvrsni su u zasjenjenim krevetima i granicama, kao iu šumskim vrtovima.

Značenje naziva

Naziv roda "Trillium" izveden je iz latinske riječi "tres", što znači "tri" i odnosi se na tri lišća, tri latice i tri čašice biljke.

Uobičajeno ime "Wake Robin" potječe od činjenice da Trilliumi cvjetaju tako rano, čak i prije nego što se crvendaći vrate u svoja gnijezda.

Uobičajeno ime "Birthroot" dolazi od njegove uporabe kao stimulansa za izazivanje porođaja.

Trillium simbolika

Trillium simbolizira svijest, utjelovljenje i uzajamnost. To je simbol elegancije i preciznosti.

Također predstavlja plodnost. U povijesti se smatrala svetom ženskom biljkom koja je olakšala porođaj i izliječila neplodnost.

Zanimljivosti o Trilliumu

Trillium u SAD-u

U nekim državama SAD-a uklanjanje Trilija iz divljine smatra se nezakonitim. Mnoge vrste su zaštićene ili ugrožene i ne smiju se ubirati iz divljine.

Je li Trillium otrovan?

Trillium se smatra otrovnim za kućne ljubimce, stoku i ljude. Jedenje ove biljke uzrokuje probavne probleme i povraćanje.

Prednosti i koristi

Biljka ima mnoga ljekovita svojstva, uključujući antiseptička, alterativna, adstrigentna, dijaforetička, emmenagoga, ekspektorans, oftalmološki, tonik i prsni.
Može se koristiti za liječenje kašlja, astme, čireva, hemoptize, menstrualnih problema, krvarenja maternice, poremećaja pluća i iritacija kože. Također se koristi za poboljšanje muške seksualne funkcije i jačanje niskog libida. Osim što se koristi kao afrodizijak, neke žene ga koriste i kao stimulans maternice za izazivanje porođaja.

Trillium se smatra jestivim, ali to ne znači da su svi dijelovi jestivi. Listovi se ponekad kuhaju i jedu. Međutim, korijenje i bobice treba izbjegavati

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.