Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Tradescantia (Paučina)

 

Tradescantia, poznatija kao Spiderwort, rod je biljaka u obitelji Commelinaceae koji se sastoji od oko 70 vrsta zeljastih trajnica porijeklom iz Novog svijeta.
Većina vrsta ima duge listove nalik maču i cvjetove s tri latice s kontrastnim žutim prašnicima. Cvjetovi su obično svijetloplavi ili ljubičasti, ali su povremeno ružičasti, crveni i bijeli. Neke vrste su cijenjene zbog svojih šarolikih listova, dok druge prikazuju prekrasne cvjetove u različito vrijeme tijekom cijele sezone. Ove biljke su među najlakšim biljkama za rast sve dok razumijete njihove potrebe. Izvrsni su za granice, rubove, viseće košare ili kao pokrovi tla, a mogu dodati bujnu teksturu bilo kojem vrtu

Značenje naziva

Ime roda odaje počast Johnu Tradescantu (1608.-1662.), kraljevskom vrtlaru engleskog kralja Karla I.

Zajednički naziv "Spiderwort" dolazi od njegovog soka, koji tvori niti poput paukove mreže kada su stabljike izrezane ili slomljene.

Tradescantia simbolika

Tradescantia simbolizira besmrtnost, optimizam i moralni autoritet.

Zanimljive činjenice o Tradescantia

Je li Spiderwort invazivan?

Spiderwort se smatra invazivnim korovom u nekim područjima i klimi.
Međutim, nisu sve vrste invazivne niti sve uspijevaju u istim vremenskim uvjetima. Uvijek je važno imati na umu da nisu sve vrste svugdje invazivne.

Je li Spiderwort otrovan?

Sok većine članova roda iritira kožu.

Prednosti i koristi

Glavna uporaba Tradescantia je kao ukrasne i sobne biljke. Međutim, neke vrste kao što je Tradescantia zebrina poznate su po svojoj ljekovitoj uporabi.
Tradescantia zebrina, poznata i kao "Lutajući Židov" važna je ljekovita biljka s nekoliko tradicionalnih ljekovitih namjena. Vrsta se koristi za liječenje raznih bolesti kao što su prehlada, kašalj, visoki krvni tlak, dizenterija, tuberkuloza, urinarne infekcije i bolesti bubrega. Također se koristi za liječenje amenoreje i jačanje krvi. U Meksiku postoji piće pod nazivom "Matali". To je popularni biljni čaj od biljke Tradescantia zebrina, koji sadrži limun i zaslađeno lišće. Koristi se kao hladno toničko piće i vrlo je zdravo

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.