Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Torenija (Cvijet koštane kosti; Bluewings; Cvijet klauna)

 

Torenia, nadaleko poznata kao Wishbone Flower, rod je od oko 15 vrsta u obitelji Linderniaceae, porijeklom iz Afrike i jugoistočne Azije.
Ova šarmantna biljka proizvodi ovalne ili srcolike listove i prekrasne svijetle cvjetove u nijansama ljubičaste, plave, ružičaste, žute i bijele. Ovi neobični cvjetovi nalik trubi su dvoklični, s istaknutim oznakama na laticama. Biljka je pogodna za uporabu u vrtnim krevetima i granicama, kao iu kontejnerima

Značenje naziva

Ime roda daje se u čast švedskog botaničara Olafa Torena (1718.-1753.), koji je sredinom 1700-ih bio kapelan švedske istočnoindijske tvrtke.

Zajednički naziv "Cvijet želučane kosti" dolazi od dva prašnika ujedinjena na prašnicima, tvoreći strukturu koja podsjeća na pileću kost želja.

Zajednički naziv "Bluewings" odnosi se na njegove latice u obliku krila.

Ovi jarko obojeni cvjetovi također nalikuju licu klauna, otuda i uobičajeno ime "Cvijet klauna". To se posebno odnosi na ružičaste, žute i bijele sorte.

Simbolika Torenije

Torenija simbolizira sreću i šarm

Zanimljivosti o Toreniji

Prateće biljke

Zbog svoje tolerancije sjene i niza boja, Torenia se često koristi kao pratilac Impatiensa, Caladiumsa, Begonija i Coleusa.

Presađivanje Torenije

Torenia ne voli biti presađena, pa je držite u loncu ili posijte ravno u vrt. Međutim, nije ga nemoguće presaditi, ali za njegovo ispravno izvođenje potrebne su neke vještine i tehnike.

Torenija kao model biljke

Torenia fournieri, najpopularnija vrsta Torenije, korisna je eksperimentalna biljka modela za citogenetičare za proučavanje oplodnje.
Također se koristi kao model biljke u proučavanju položaja i kretanja kromosoma i njihovih centromera u ranim fazama embriogeneze

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.