Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Salvia (Kadulja)


Salvia je rod od 
oko 1000 vrsta godišnjeg ili višegodišnjeg bilja i grmlja, rasprostranjenih diljem svijeta od Srednje i Južne Amerike do Srednje Azije i Mediteranske Europe. To je najveći rod biljaka u obitelji Lamiaceae.
Salvia, poznatija kao Kadulja, ima vitke cvjetove, cjevastog oblika i bogate nektarima i često aromatično lišće. Savršen je za krevete, granice i kontejnere i odličan je za dovođenje leptira i kolibrića u vaš vrt.

Značenje naziva

Ime roda potječe od latinske riječi "salvere", što znači "zdravlje", "liječiti" ili "osjećati se dobro i zdravo", jer je biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima.

Zajedničko ime "Kadulja" potječe od staro-francuske riječi "mudrac" što znači "mudra" ili "mudra osoba".

Salvia simbolika

Salvia znači mudrost, promišljenost, dugovječnost i dobro zdravlje.

Kao što mu je uobičajeno ime sugerira, mudrac predstavlja mudrost i promišljenost, što ga čini lijepim izborom za one koji traže istinu. To je ujedno i najidealniji dar da se ohrabrite. Zbog svojih ljekovitih prednosti, ova biljka također simbolizira dugovječnost i dobro zdravlje, a može se koristiti za izražavanje suosjećanja prema onima koji prolaze kroz problematično vrijeme.

Zanimljive činjenice o Salviji

Salvia prednosti i koristi

Salvia ima dugu povijest medicinske uporabe i poznato je da sadrži protuupalne i antioksidativne spojeve.
Koristi se za liječenje upale grla, glavobolje, reume, proljeva i anemije. To je prirodna pomoć probavi i učinkovito se koristi za oralno zdravlje kako bi se neutralizirali mikrobi koji potiču zubni plak. Salvia officinalis, poznata i kao Obična kadulja, koristi se za smanjenje simptoma menopauze. Salvia se sada pomno ispituje na vrijednost prirodnih estrogena koje sadrži.
Biljka ima mnogo načina konzumacije poput žvakanja i pušenja, ali čaj od kadulje najpopularnija je metoda primjene biljke.

Smatra se da su neke sorte sigurne i koriste se u kulinarskim tradicijama diljem svijeta.

Salvia divinorum, porijeklom iz Oaxace u Meksiku, koristi se u izvođenju rituala za liječenje ljudi, a poznata je i kao psihoaktivna biljka, s visoko halucinogenim svojstvima.
Salvia divinorum je legalna u većini slučajeva, dok u nekim zemljama postoji neki oblik kontrole.

Biljka se koristi u mrljastim štapićima za pročišćavanje i vjerske obrede. Smatra se da će dim ukloniti svaku negativnu energiju.
Razmazivanje je drevna plemenska tradicija spaljivanja osušene biljke ili biljaka kako bi se stvorio sklad i duhovni mir. To je važan ritual za mnoge autohtone ljude. Najčešća biljka koja se koristi za razmazivanje je Salvia, posebno Salvia apiana, poznatija kao Bijela kadulja. Neki vjeruju da je jedini pravi mrljasti štap napravljen od Salvije.


Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.