Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Medunika (Spirea)

 


Spiraea, također poznata kao Spirea, rod je više od 100 vrsta cvjetnih grmova u obitelji Rosaceae, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne hemisfere.
Ove biljke imaju jednostavne, fino teksturirane listove i kratke grozdove, metlice ili korimbe sitnih cvjetova s pet latica u nijansama ljubičaste, ružičaste, žute, kremaste i bijele boje. Oni su tolerantni prema nekoj sjeni, ali puno sunce potiče obilje cvijeća. Spirea zaslužuje mjesto u svakom vrtu koji ima mjesta za mali grm. Jednom uspostavljena, ova šarmantna vrtna biljka privući će ptice i leptire, čineći vašu zelenu površinu rajem za divlje životinje.

Značenje naziva

Ime roda potječe od grčke riječi "speira", što znači "vijenac", "zavojnica" ili "toranj", u odnosu na upadljive cvjetne grozdove.

Simbolika Spiraea

Spiraea simbolizira bogatstvo, bogatstvo i prosperitet.

Također predstavlja pobjedu nad teškoćama i kreativnu ekspanziju.

Zanimljive činjenice o Spiraei

Prateće biljke

Spireje su dobri drugovi kada se sade u kombinaciji s drugim grmljem i malim stablima. Oni su veliki drugovi kada su posađeni hortenzijama. Njihovo dugotrajno cvijeće natjerat će vas da mislite da je ljeto beskrajno.
Ove biljke izgledaju zapanjujuće kada se pomiješaju s ukrasnim travama koje vole sunce kao što su Festuca glauca, Helictotrichon sempervirens, Muhlenbergia rigens, Panicum virgatum i Pennisetum orientale.
Također izgledaju sjajno i dobro rastu s Agastacheom, Lavandulom, Perovskom i Salvijom.

Prednosti i koristi

Nekoliko vrsta, kao što su Spiraea betulifolia i Spiraea splendens, koristili su u tradicionalnoj medicini indijanci.
Također je zanimljivo da je naziv "aspirin" izveden iz "a" za acetil, "spir" iz Spiraea i "in" kao uobičajeni kraj za lijekove. Zapravo, "spir" je došao iz Spiraea ulmaria (=Filipendula ulmaria), koja sadrži salicilnu kiselinu iz koje se lijek aspirin može sintetizirati. Godine 1897., Felix Hoffman, znanstvenik iz Bayera u Njemačkoj, uspio je modificirati salicilnu kiselinu kako bi stvorio acetilsalicilnu kiselinu, koja je nazvana Aspirin. Novi spoj nazvan je i registriran aspirin 1. veljače 1899. godine. Međutim, vrsta Spiraea ulmaria kasnije je prebačena u novi rod i preimenovana u Filipendula ulmaria, koja je danas poznata kao Meadowsweet.

Mnoge vrste koriste se kao ukrasne biljke, osobito zbog svojih upadljivih nakupina gustog cvijeća

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.