Type Here to Get Search Results !

Rafflesia tropsko cvijeće



Rafflesia je rod od
oko 20 vrsta parazitskih cvjetnica iz obitelji Rafflesiaceae , porijeklom iz područja tropskih kišnih šuma jugoistočne Azije.
Rafflesia je jedan od najvećih i jedan od najsmrdljivijih cvijetova na svijetu. Ima pet ogromnih kožastih latica, sa središnjim diskom u sredini okruženim dijafragmom. Ova biljka je bizarna, spektakularna i rijetka, bez lišća, bez korijena i bez stabljike. Ona nema klorofil i stoga nije sposobna za fotosintezu, zbog čega neki tvrde da raflezija uopće nije cvijet.

Značenje imena

Ime roda dano je u čast Sir Stamforda Rafflesa (1781.-1826.), britanskog državnika i utemeljitelja britanske kolonije Singapur.

Simbolika Rafflesia

Rafflesia je simbol smrti zbog svog pokvarenog mirisa i bizarne prirode.

Također simbolizira lukavstvo , iskušenje i prijevaru . Neke vrste, kao što je Rafflesia arnoldii, pokazuju jedinstvene metode privlačenja svojih oprašivača. Otpuštaju miris koji se uspoređuje s mirisom trulog mesa kako bi privukli muhe kako bi oprašile.

Zanimljivosti o Rafflesiji

Zašto je Rafflesia ugrožena?

Ove biljke su vrlo rijetke i gotovo na rubu izumiranja. Glavni razlozi za to su njihove niske stope reprodukcije i turističke aktivnosti koje uzrokuju uništavanje njihovog staništa.

Čudovišni cvijet (Rafflesia arnoldii)

Rafflesia arnoldii: najveći cvijet na svijetu

Dok Titan Arum (Amorphophallus titanum) nosi najveći nerazgranati cvat od svih cvjetnica, Rafflesia arnoldii ima najveći pojedinačni cvijet na Zemlji.

Rafflesia arnoldii je prvak u teškoj kategoriji među cvjetovima, držeći titulu najvećeg pojedinačno cvjetajućeg cvijeta . Može dosegnuti do 1 m (više od 3 stope) u promjeru i težiti do 11 kg (25 funti)!

Krajem 2019., indonezijski dužnosnici pronašli su najveći cvijet Rafflesia na svijetu koji je procvjetao u području očuvanja prirode Maninjau u zapadnoj Sumatri, u Indoneziji, promjera golemih 111 centimetara (3,64 stope).

Parazitska priroda Rafflesia arnoldii

Ova vrsta je izuzetna po svojoj parazitskoj prirodi i poznata je kao "kraljica svih parazitskih organizama".
Pričvršćuje se na biljku domaćina Tetrastigma vine i ima parazitski simbiotski odnos sa svojim domaćinom. Rafflesia upija vodu i hranjive tvari iz biljke domaćina na kojoj živi. Raste unutar tkiva domaćina i izvlači hranjive tvari potrebne za rast.

Zašto Rafflesia arnoldii miriše na raspadajuće meso?

Rafflesia je smrdljiva i miriše na pokvareno meso. Miriše na ovaj način kako bi privukla svog glavnog oprašivača – strvinu muhu  koja pomaže u oprašivanju biljke. Ove muhe polažu svoja jaja misleći da je to trulo meso. Prevareni su da misle da su pronašli obrok i mjesto za polaganje jaja. Zapravo, oni skupljaju ili talože pelud i oprašuju biljku.
Miris je jači u ranim jutarnjim satima kada ove biljke imaju najbolje šanse privući svoje oprašivače.

Popularnost Rafflesia arnoldii u Indoneziji

Rafflesia arnoldii jedno je od tri nacionalna cvijeća u Indoneziji .

Biljka doprinosi industriji ekoturizma u ovoj zemlji i koristi se u tradicionalnoj medicini za zaustavljanje unutarnjeg krvarenja, kao i za ublažavanje bolova tijekom i nakon poroda. Također se koristi kao afrodizijak i za “vraćanje ženske figure” nakon poroda.

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.