Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Ruža je najpopularnije cvijeće na svijetu

 


Rosa, obično poznata kao Ruža, rod je od
oko 150 vrsta listopadnih ili poluzimzelenih trajnica iz obitelji Rosaceae , porijeklom iz regija sjeverne hemisfere.
Ruže su jedno od najpopularnijih cvjetova na svijetu cijenjeno zbog svoje ljepote, ali i brojnih korisnih svojstava. Poznate su po snažnom mirisu i atraktivnim cvjetovima s više latica okruženim snažnim i oštrim trnjem ružinog grma. Cvjetovi variraju u veličini i obliku i često su praćeni crvenim ili ljubičastim plodovima poznatim kao "šipak". Ruže su izvrsne za svaku cvjetnu prigodu. Ima ih i ima ih svugdje gdje ljubav cvjeta!

Značenje imena

Ime roda dolazi od latinske riječi "rosa" , koja dolazi od grčke riječi "rhodon" , riječi koju su stari Rimljani i Grci koristili i za cvijet i za crvenu boju .

Također se vjeruje da je posuđena od staroperzijske riječi "wurdi", što znači "cvijet".

Roza simbolika

Općenito, ruža je simbol ljubavi . Ruže su jedno od najpopularnijih cvijeća koje darujete nekome koga volite.

Međutim, ruže imaju širok izbor značenja, ovisno o boji cvijeta. Na primjer:
Crvena ruža je cvijet ljubavi i dubokih emocija.
Ružičasta ruža znači divljenje, radost i zahvalnost.
Žuta ruža simbolizira prijateljstvo i brigu.
Bijela ruža predstavlja nevinost i čistoću. Bijele ruže su popularno pogrebno cvijeće jer simboliziraju nevinost i čistoću duše koja je nedavno napustila ovaj svijet.
Ljubičasta ruža simbolizira očaranost i "ljubav na prvi pogled".
Plava ruža znači: "misterij ili nešto željeno, ali nedostižno".
Crna ruža simbolizira smrt.

Zanimljivosti o Rosi

Kratka povijest ruža

Prema proširenom programu Sveučilišta Illinois, ruže su stare 35 milijuna godina i uzgajaju se tisućama godina. Najstariji fosili ruže pronađeni su u Coloradu, SAD.

Njegova popularnost počela je u Aziji i proširila se po cijelom svijetu, postavši jedno od najomiljenijih cvjetova u vrtu.

Ruže u povijesti i kulturi

Ruže su oduvijek imale posebno mjesto u kulturama diljem svijeta.

U starom Egiptu ruže su smatrane najsvetijim cvijećem. Vijenci od ruža ukrašavali su egipatske grobnice, jer su vjerovali da posjeduje magična svojstva. Pronađeni su unutar grobnica i unutar uveza mumificiranih tijela.
Pronađeni su u egipatskim grobnicama i korišteni su kao darovi božici Izidi. Slike ruža otkrivene su u grobnici faraona Tutmozisa IV.

Ruže su oduvijek bile popularne kod Grka zbog svog mirisa, ljepote i šarma. Prema grčkoj mitologiji, ovo cvijeće stvorila je Afrodita, božica ljubavi. Iz njezinih suza i krvi njezina ljubavnika Adonisa izrasle su ruže.
Legendu o Afroditi usvojili su Rimljani , koji su ovaj cvijet učinili simbolom ljepote i ljubavi.

Rosa chinensis, također poznata kao kineska ruža, vrlo je popularna u Kini i obično je nazivaju "kraljicom cvijeća".

Nizozemska je vodeći svjetski izvoznik ovog cvijeća .

Što su plodovi šipka?

Šipak, koji se ponekad naziva i plodom ruže, plod je biljke koji se pojavljuje nakon što cvat uvene i odumre.
Ljeti se mogu naći kao nabrekli zeleni dio stabljike odmah ispod cvijeta. U jesen postaju crvene ili ljubičaste, a jedu ih mnoge vrste ptica i drugih životinja. Jestivi su i za ljude i vrlo su bogati vitaminom C!

Rat ruža

Bitke "Ratova ruža" odvijale su se između 1455. i 1487. u Engleskoj. Ratovi ruža vodili su se za prijestolje između dvije suparničke obitelji, kuće York i kuće Lancaster . Bijela ruža je simbolizirala York, a crvena Lancaster. Rat je završio kada je Henry Tudor od Lancastera ubio kralja Richarda III od Yorka. Godine 1485. Henry od Lancastera došao je na prijestolje Engleske kao Henry VII, prvi monarh Tudora. Nakon završetka Ratova ruža, Tudor Henry VII stvorio je Englesku ružu (Tudor Rose) križanjem drugih ruža, spojivši Bijelu ružu Yorka i Crvenu ružu Lancastera.

Postoje li crne ruže u prirodi?

Crna ruža ne postoji u prirodi , iako je uzgajivači i genetički inženjeri pokušavaju stvoriti.
Čini se da potječe iz svijeta bajki.

Prednosti i upotreba

Ruža je imala mnoge namjene tijekom svoje duge povijesti.
Koristio se kao lijek, hrana, za parfeme, kozmetiku, za dekoraciju i aranžiranje itd.

Ljekovita svojstva biljke koriste se u medicini tisućama godina .
Koristi se za liječenje raznih bolesti kao što su glavobolje, kožni problemi, menstrualni problemi, bolesti jetre i srca. Razna istraživanja potvrdila su antikancerogeno i antitumorsko djelovanje biljke protiv stanica raka. Također je poznat po svojoj sposobnosti jačanja probavnog sustava. Pomaže u borbi protiv proljeva, usporene probave i zatvora te u velikoj mjeri smanjuje problem probavnih smetnji.
Eterično ulje ruže jedan je od najpopularnijih mirisa u aromaterapiji. Pomaže u liječenju stresa, tjeskobe, depresije i jakih emocionalnih poremećaja, te je dobar za mentalnu smirenost i emocionalnu stabilnost. Biljka je poznata i kao afrodizijak. Damaščanska ruža je sorta koja se najčešće koristi u aromaterapiji.

I ruže su jestive . Cvjetovi daju okus kolačima, biskvitima, želeima, džemovima, pudinzima, sirupima i vinu. Ekstrakti šipka dodaju se salatama, umacima, juhama, dodacima prehrani, probiotičkim napicima i čajevima.
Što je sorta tamnija, to ćete dobiti bolji okus!

Ruže su visoko cijenjene zbog svoje ljepote, izdržljivosti i svestranosti te se često koriste kao ukrasi u vrtovima i krajolicima.

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.