Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Borago (Boražina)

 

Borago, također poznat kao boražina, rod je od pet vrsta iz obitelji Boraginaceae , porijeklom iz mediteranske regije.
Ove biljke obično imaju duge peteljke, naizmjenične listove i atraktivne cvjetove u obliku zvijezda ili zvona. Nektar cvjetova izuzetno je privlačan pčelama, pa očekujte da čujete nježan, ali čujan zvuk zujanja pčela među njima kada cvatu. Izvrsni su za gredice, obrube i začinske vrtove.

 

 

Značenje imena

Podrijetlo imena roda nije tako jasno. Linnaeus, otac biološke nomenklature, izjavio je da je ime pokvareno od "corago", od latinskih riječi "cor", što znači "srce" i "ago", što znači "djelovati" , zbog svoje ljekovite vrijednosti. u liječenju srčanih oboljenja.
Neki vjeruju da ime također može potjecati od latinske riječi "burra", što znači "dlakava odjeća", zbog dlakavosti biljke.

Borago simbolika

Boražina simbolizira hrabrost i moć .

I rimski i keltski ratnici koristili su boraž da im daju hrabrost u borbi.

Zanimljive činjenice o Boragu

Zvjezdasti cvijet (Borago officinalis)

Borago officinalis, također poznat kao Starflower ili Tailwort, najpopularnija je vrsta roda, koja se uzgaja i široko koristi u cijelom svijetu.
Vrsta je poznata i kao biljka pčela jer privlači pčele cijelo ljeto. Međutim, privlači i druge oprašivače!

Borago officinalis vrlo je popularan kao ljekovita biljka .
Biljka sadrži visoku razinu željeza, cinka, kalcija, kalija, vitamina B i C i beta karotena, ali je posebno bogata gama linolnom kiselinom (GLA), esencijalnom masnom kiselinom koja je vitalna za stanice i tjelesne funkcije.
Zvjezdani cvijet se koristio za liječenje raznih bolesti, od stanja kože i kardiovaskularnih poremećaja do njegove upotrebe kao blagog sedativa. Vrsta je vrlo cijenjena zbog svojih snažnih protuupalnih svojstava, koja mogu pomoći u smanjenju boli i zaštiti od bolesti. Također se koristi za liječenje živčanih stanja, anksioznosti, depresije, respiratornih i probavnih poremećaja. Djeluje smirujuće na ljudski organizam i može djelovati kao prirodni sedativ.

Cijela biljka je jestiva , ali se najčešće koriste listovi i cvjetovi.
Listovi se mogu jesti sirovi, kuhani kao povrće ili skuhati u čaj. Cvjetovi se obično koriste za ukrašavanje hrane, ali se mogu napraviti i sirupi. Sjemenke se koriste za proizvodnju ulja boražine, cijenjenog zbog visokog sadržaja gama linoleinske kiseline (GLA).

Prema grčkom liječniku Dioskoridu i rimskom učenjaku Pliniju, zvijezda je bila tajanstvena biljka koju Homer naziva "nepenthe" , koja bi "utišila svaku bol i svađu i donijela zaborav svakoj bolesti".

U povijesti se zvjezdani cvijet koristio u duhovnim ritualima kako bi unio mir u dom i spokoj u obitelji.

Podaci o biljci Borago

 





Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.