-->

Cvijeće ukrasno Hippeastrum (Amarilis)

 

Hippeastrum je rod iz obitelji Amaryllidaceae s oko 90 vrsta i više od 600 hibrida. Porijeklom je iz tropskih regija Meksika, Kariba i Južne Amerike.
Hippeastrum je višegodišnja zeljasta lukovičasta biljka koja ima velike cvjetove u obliku trube u raznim šarama. Hibridi su još ekstravagantniji. Hippeastrum se često, ali pogrešno naziva Amaryllis.

Značenje imena

Naziv “Hippeastrum” kombinacija je grčkih riječi za “konj” (hippeus) i “zvijezda” (astron) , što znači “konjanička zvijezda” ili “vitezova zvijezda”, budući da cvjetovi imaju oblik zvijezde.

Simbolika hipoastruma

Hippeastrum je simbol odlučnosti , ljepote i ljubavi .

 

Zanimljive činjenice o Hippeastrumu

Hippeastrum ili Amaryllis?

Hippeastrum je izdvojen iz roda Amaryllis početkom 19. stoljeća. Oba roda imaju slične oblike, iako Hippeastrum ima šuplju stabljiku. Danas rod Amaryllis ima samo dvije cvjetnice – Amaryllis Belladonna i Amaryllis Paradisicola.
Kako god ih nazvali, ovi prekrasni cvjetovi pružit će vam čarobno iskustvo.

Je li Hippeastrum otrovan?

Otrovni dio Hippeastruma je lukovica koja sadrži alkaloide koji su otrovni za kućne ljubimce, pa čak i za ljude . Gutanje može uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev.

Prednosti i upotrebe

Lukovica ima ljekovita svojstva i koristi se protiv astme, bronhitisa, zatvora i za liječenje Alzheimerove bolesti.

Podaci o biljci Hippeastrum

 
 

LihatTutupKomentar

Cvijeć Nigella je poznata kao ljekovita biljka u cijelom svijetu. Ima antibakterijska, antifungalna, antiparazitska, antioksidativna i protuupalna svojstva.

  Nigella je rod od oko 20 vrsta iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Biljka ima lijepe, upadljive c...